Zonneboilers

> Producten > Thermische zonnesystemen > Zonneboilers >

GRATIS WARM WATER DANKZIJ DE ZON...

Een zonneboiler zet zonnestraling om in warmte en slaat die warmte op in een voorraadvaat met water. Geeft de zon niet voldoende warmte, dan zorgt de naverwarming ervoor dat we altijd voldoende warm water beschikbaar hebben. De hoofdonderdelen van een zonneboiler zijn de zonnecollector, de leidingen, het voorraadvat, de regeling en de naverwarming.

 

Werking

 

De zonnecollector, een thermisch zonnepaneel, vangt het invallende licht op en zet het om in warmte. De collector geeft de warmte door aan een vloeistof die de zonnewarmte van de collector naar het opslagvat brengt.
Sani-CV-Import biedt u de keuze uit 2 verschillende zonnecollectoren, nl. de vlakke plaatcollectoren en de vacuümcollectoren.

De vlakkeplaatcollector bestaat uit een ondiepe bak waarin de verschillende onderdelen in lagen zijn aangebracht. Van buiten naar binnen vinden we achtereenvolgens: een lichtdoorlatende afdekplaat, een absorber en isolatiemateriaal (glaswol).

De vacuümcollector maakt gebruik van het vacuüm als perfecte isolator. Vacuümcollectoren hebben daarom een hoger rendement dan vlakke plaatcollectoren. De vacuümflessen bestaan uit dubbelwandig boorsilicaatglas en zijn gemonteerd bovenop CPC spiegels.

De vloeistof circuleert in de leidingen tussen de collector en het voorraadvat. De vloeistof neemt warmte op in de collector en geeft die af aan het water in het voorraadvat. De afgekoelde vloeistof wordt dan weer naar de collector gepompt om opnieuw op te warmen.

Het voorraadvat zorgt ervoor dat de door de zon geproduceerde warmte wordt bijgehouden tot op het moment dat er warm water nodig is. Bij voldoende zonlicht kunnen de zonnecollectoren het water in het voorraadvat gemakkelijk opwarmen tot boven 60°C.

De regeling schakelt de pomp aan zodra de zonnecollector warmer is dan het water in het voorraadvat. Ze beschermt eveneens tegen bevriezing en verhitting.

Als de zon niet voldoende warmte levert, zorgt de naverwarming ervoor dat de gewenste temperatuur bereikt wordt. De naverwarming is mogelijk een elektrische weerstand, een doorstroomtoestel op gas of de CV-ketel.

Waarvoor gebruiken we deze warmte?

De bekendste toepassing is het verwarmen van sanitair water. Daarom spreken we van een zonneboiler. De zon levert op die manier meer dan de helft van de energie die nodig is voor de warmwatervoorziening in ons huishouden.

Kostprijs

Zoals al werd vermeld, haalt een zonneboiler meer dan de helft van zijn energie uit de zon. Met een zonneboiler zullen de jaarlijkse energiekosten slechts minder dan de helft bedragen van de verbruikskosten van een traditionele boiler voor sanitair warm water.
Terug