Zwembadverwarming

> Producten > Thermische zonnesystemen > Zwembadverwarming >

Vlakkeplaat- en vacuümcollectoren kunnen ook toegepast worden voor zwembadverwarming al dan niet in combinatie met een zonneboiler of zonnecombiboiler. In de praktijk wordt een inox of titanium warmtewisselaar voorzien voor de verwarming van het zwembad. De temperatuur van een zwembad kan via zonnepanelen verhoogd worden. Deze oplossing zorgt ervoor dat ook bij diffuus licht het zonnesysteem kan functioneren.

 

Dimensioneren

Bij de berekening van het nodige aantal m² zonnecollectoren speelt vooral de oppervlakte van het zwembad een rol omdat aan de oppervlakte de meeste warmte verloren gaat. Windschermen (b.v. begroeiing) en een zwembadafdekking tijdens de sluitingsuren beperken het warmteverlies aanzienlijk. Hierdoor kan het collectoroppervlak verkleind worden.
De diepte van het zwembad speelt wel een rol voor de opwarm- en afkoeltijd. Tijdens een zonnige dag warmt het zwembadwater op en blijft het nog enkele dagen aangenaam zwemmen, zelfs als er minder zon is.

Men neemt als vuistregel voor de oppervlakte van de collector: één derde tot twee derde van de zwembadoppervlakte, afhankelijk van het gebruikte systeem.
Terug